Cranio Sacraal Therapie
Heeft mijn paard Cranio Sacraal Therapie nodig?
Ieder paard heeft baat bij cranio sacraal therapie, omdat ieder paard druk heeft op de schedel. Ieder paard wordt namelijk dagelijks geleid aan een halster en dagelijks gereden met een hoofdstel.
Cranio sacraal therapie wordt succesvol ingezet bij:
- Headshakers
- Pollen allergie
- Luchtzuigen
- Paarden die schrikkerig zijn
- Paarden die de afstand van een hindernis niet kunnen inschatten
- Sabelbenig, hertenhals, karperrug, ssingspines
- Moeite met het buigen van de hals(stelling)
- Niet goed nageven
- Tong naar buitensteken of tussen de tanden klemmen
- Schudden of kantelen met hun hoofd
- Paarden die geen gelijke druk hebben op twee teugels
- Paarden die moeite hebben met bespiering opbouwen
- Balans problemen
- Gedragsproblemen
- Rijproblemen
Ook is cranio sacraal zeer succesvol bij een revalidatie of herstel periode.


Waar heeft Cranio Sacraal Therapie invloed op?
Cranio sacraal verbeterd de bewegingsvrijheid van je paard. Het zorgt ervoor dat de symmetrie in de schedel en het lichaam terug komt waardoor er ontspanning ontstaat in het hele lichaam. De schedel van een paard heeft ook beweging, het is geen vast deel.
in het lichaam van het paard lopen verschillende zenuwen deze hechten aan in de hersenen. De hersenen liggen in de schedel die bestaat uit delen waarvan onder andere de ethmoid, waar de zenuw voor het ruikvermogen door heen stroomt. De Spenoid,waar 4 zenuwen voor zicht en de beweging van het oog door stromen. De temporal, waar 3 zenuwen voor gevoel van het hoofd en gevoel van de spieren op het hoofd door stromen. De occiput, wat het aanhechtingsdeel van de schedel tot de eerste halswervel is, heeft maar liefst 4 zenuwen. Deze zenuwen hebben invloed op de tongspieren, trapezius spieren, hart, longen, en luchtpijp en het oor.
Wanneer een paard spanning heeft op zijn schedel beperkt het dus niet alleen de bewegingsvrijheid in het lichaam, maar het beperkt ook het gebruik van de zintuigen.
Cranio Sacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kunt u zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld hals klachten de oorzaak van het probleem in de hals kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen.
Cranio sacraal werk maakt gebruik van gevoelige vingerdruk waarbij je verbinding maakt met het lichaam. De druk is zeer zacht en er geen bot manipulatie. cranio sacraal technieken werken deels vanwege de wederzijdse spanning membraan, een systeem van doorzichtige opslagdelen in het hoofd tussen de ademhaling, bloedsomloop en bewegingsapparaat centra van het centrale zenuwstelsel. cranio technieken kunnen wijdverspreide en diepgaande effecten op de zichtbare beweging en het algemeen welzijn. Cranio sacraal werk is gespecialiseerd in het hoofd, ruggengraat en heiligbeen, maar is niet beperkt tot die gebieden.
Waar komt Cranio Sacraal Therapie vandaan?
De adem is het duidelijkste ritme van het lichaam. De hartslag is een iets minder voor de hand liggende, maar wordt erkend door iedereen. De derde kracht in het lichaam is de schedel golf, de meest discrete ritme, zo subtiel dat het niet kan worden gevoeld, behalve in een meditatieve staat. De schedel golf is een intelligente vorm van communicatie. Het is een vorm van beweging die de gevoelige waarnemer in staat stelt om te detecteren wat lichaam en geest nodig. Alle gewrichten en botten worden bewogen door deze subtiele gespierde pulsatie. De ritmische beweging wordt geleverd aan de craniale botten, met name de robuustere.

Bouw of houding?
De bouw van een paard is het gene wat niet veranderd kan worden. De bouw is eigenlijk een fok kenmerk. De houding van een paard is wel veranderbaar. Het paard staat namelijk in een houding om zijn lichaam zo veel mogelijk comfort en balans te geven. De houding van een paard is zichtbaar als je een paard laat halt houden en het dier niet meer verandert in zijn keuze. Dit geeft je een beeld van hoe het paard zijn gewicht draagt en wat de spierspanningen zijn in het lichaam. De spierspanning van het paard zorgt ervoor dat deze houding wordt aangenomen. Een paard wat goed in balans is, vrijheid heeft in zijn beweging neemt namelijk een andere houding aan als een paard met blessure of trauma in het lichaam. Onder de bouw van het paard verstaan we: haarkleur, bot lengte, bot grootheid, bot dichtheid, oog grootte, oogstand en neusgat grootte. Deze delen zijn niet veranderbaar, de rest in het lichaam wel. Termen zoals hertenhals, karperrug, sabelbenig of lange rug zijn dus houdingen van een paard die uit balans is.
Een paard raakt uit balans door ongelukjes zoals hangen, vallen, uitglijden, trap krijgen van een ander paard, hoofdstoten. Ook scherpe bitten en bijzet teugels maken een paard extra uit balans. Een paard wat correct kan bewegen in zijn lichaam heeft geen scherp bit of bijzet teugel nodig om zichzelf goed te laten berijden. Ook een slecht passend zadel speelt mee!


Voor

Na
