Je hoort vaak dat de bouw van het paard invloed heeft op de sport prestaties. Want een paard met een lange rug, kan niet aan elkaar komen. Een paard met een karper rug, moet ermee leren leven. Een paard met een hoog kruis, kan niet goed kantelen in het beken en dus niet goed presteren op hoger niveau dressuur. Dit is allemaal niet waar.

Een paard neemt een houding aan wat voor hem of haar gemakkelijk is. Wanneer er blessures of compensaties ontstaan vanwege ongelukjes en spanningen ga je dit terug zien in de houding van het paard.

Termen als een lange rug, korte hals, karper rug, hoog kruis, enz, zijn dus geen problemen in de bouw van het paard. Dit zijn problemen in de houding van het paard en kunnen dus verbeterd worden als de balans terug komt in het lichaam.

Als we kijken naar de schilderijen van vroeger dan zien we dat de paarden altijd werden geschilderd met de voorbenen achter de schouder. Dat is een positie die paarden aannemen als zij geen gewicht op de achterbenen kunnen dragen. Hierdoor hangen ze in de voorbenen. Dat de paarden toen al zo werden getekend betekend dat er toen al paarden waren met onbalans en dit dus lieten zien in hun houding.

Het ideale voorbeen heeft een hoek van 45 graden in de schouder en laat dit terug komen in de balans van de hoef naar het onderbeen. Daarbij moet je een rechte lijn kunnen trekken van het schouderblad naar beneden. Als je paard dus onderstandig staat of naar achter hangt in het voorbeen is er een on balans in het lichaam. Wanneer het paard het gewicht draagt op de voorbenen ontstaan er over belastingen in de pezen en ligamenten.

Wat is dan de bouw van het paard?

40 procent van het gewicht bestaat uit skelet spieren. Deze spieren zorgen voor de handhaving van het lichaam. Als er een onbalans is in het lichaam kunnen deze spieren er dus voor zorgen dat de houding van het paard veranderd. De bouw van het paard is niet veranderbaar.

Onder bouw verstaan we:

  • bot dichtheid
  • bot grootte
  • kleur
  • grote van de ogen

Alle andere eigenschappen zijn veranderbaar door de zachte weefsels. Wanneer er dus beoordeeld word op of een paard een goede bouw heeft word er eigenlijk gekeken naar of het paard een goede houding heeft en dus in balans is. Helaas word er nog steeds veel in de paardenwereld gesproken over de bouw van het paard terwijl deze onbalans dus op te lossen is door ruiters en therapeuten.

Houding’s problemen (onbalans)

Wanneer je kijkt naar de balans in het lichaam dan probeer je het paard te verdelen in 3 stukken. De voorkant , het midden stuk en de achterhand.

Wanneer je kijkt naar het laatste plaatje. Die je dat het paard zijn achterbenen achter de massa zet. Hierdoor knikken ze de knie op slot. Daardoor krijg je dat er boven op de achterhand (de billen) een onder ontwikkeling in bespiering komt. Daardoor gaat het paard spanning pakken in de lendenwervels. Hierdoor komen knie en hak blessures.

Wanneer het paard uit balans is worden verschillende spiergroepen gespannen hierdoor ontstaan er compensatie, littekens en over belastingen. De spier spanning zorgt ervoor dat er spanning komt op de botten, gewrichten en zenuwen en hierdoor op het functie’s van het lichaam.

Deze onbalans in de houding hebben een effect op hoef ontwikkeling, gangen, biomechanica en hierdoor prestaties.

Even in het kort: Bouw is het gene wat je fokt. De houding is hoe het paard zichzelf staande houd. Biomechanica is hoe het paard zichzelf houd in beweging. Het is de spier met spanning die zorgt voor onbalans. Als de spanning eraf gaat kan het paard weer goed bewegen. Het paard functioneert goed als ieder deel van het lichaam los kan bewegen. Het is ook belangrijk om te weten dat spieren alleen los en mooi ontwikkeld kunnen zijn als het paard in goede conditie is. Hiermee word niet het uithoudingsvermogen bedoeld, maar of het paard mooi op gewicht is en geen te korte heeft in voeding.

Wanneer de spieren ontspannen kunnen de botten en gewrichten dus veranderen van positie waardoor het paard een andere houding laat zien. Het paard word weer comfortabel en hierdoor verbeterd de beweging.

Als we kijken naar onderstaande foto dan zien we dat het paard uit balans is. Hoe kun je dit zien? Loop het paard in een rechte lijn en laat hem halt houden. Verander niks meer aan hoe het paard is gaan staan. Het paard gaat altijd in zijn voorkeurshouding staan. Het paard zal door de jaren heen compenseren voor zijn onbalans tot een punt waarin het niet meer kan. Dit punt is vaak wanneer er een blessure ontstaat. Een paard raakt uit balans door trauma, blessures, operaties of verkeerde training.

Probeer het paard te beoordelen met de volgende checklist:

  1. Heeft het paard gelijke belasting over alle 4 de benen?
  2. Staat het voorbeen onder de schouder?
  3. Is het achterbeen mooi open naar achteren toe of staat de knie op slot?
  4. Is de hals even lang als de rug?
  5. Is de schoft in verbinding met het kruis? Of is het kruis hoger?
  6. Hoe is de verbinding tussen hoofd en hals?

Bekijk daarna de onderstaande foto en check nog een keer op deze punten.

Opdracht: Maak een foto van jouw paard en omschrijf wat je ziet aan de houding van het paard. Upload jou verslag hieronder. Je krijgt feedback op je verslag toegestuurd.

Voor de cranio sacraal behandeling.
Na de cranio sacraal behandeling.