Spieren

Paarden zijn atletische dieren. We houden paarden vooral om mee te rijden of werken en daarom is de conditie van de spieren erg belangrijk.

Wat is een spier? Een spier (musculus) is een weefselstructuur van cellen die eigenschap hebben om te kunnen samentrekken (contraheren) waardoor beweging mogelijk is. Spieren kunnen alleen trekkracht uitoefenen.

De functie van spieren:

 • Beweging mogelijk maken
 • Handhaving lichaamsbouw
 • Stabilisering gewrichten
 • Afgeven van warmte bij spiersamentrekkingen

Je kunt spieren onderscheiden in de aansturing, functie, de relatie van de beweging en het weefsel. Een spier bestaat grofweg uit 3 delen.

 • Spierbuik : dit is het gedeelte van de spier waar alle spiervezels zich bevinden. In dit gedeelte vindt samentrekking van de spier plaats wat wij dan zien als beweging.
 • De origo: op dit punt word de spier verbonden met een vast bot in het lichaam. Hier word mee bedoeld dat het bot zich niet kan bewegen zoals het schouderblad. Een origo is een pees.
 • De insertie: op dit punt hecht de spier zich aan een bewegelijk bot, zoals de onderarm. Net als de origo is de insertie een pees.

Diepe spieren

Diepe spieren zijn de spieren die in de buurt liggen van gewrichten. Ze worden ook wel skeletspieren genoemd. Deze spieren hechten rechtstreeks aan het bot. Gemiddeld 40 procent van het gewicht van het paard bestaat uit skeletspieren.

Functie van deze spieren zijn:

 • Skeletstructuur ondersteunen
 • Skelet bewegen door samentrekken van de spierweefsels
 • Het onderhouden van stabiliteit in gewrichten en beperken van ongewenste,overmatige bewegingen.
 • Warmte produceren door rillen
 • Hebben een groot aantal zenuw uiteinden waardoor ze sneller verandering in de lichaamsbouw kunnen signaleren

De spierbuik van skeletspieren bestaat uit spiervezels en elke spiervezel bestaat weer uit myofibrillen. Spiervezels kunnen met het juiste werk en goede voeding in omvang groeien, maar niet in aantal.

Oppervlakkige spieren

Oppervlakkige spieren bevinden zich tussen de huid en de diepenspieren in. Hoewel ze in grootte en vorm verschillen allen ze onder bewegingspieren. Ze liggen verder van botten en gewrichten verwijderd. Behalve in het bot hebben ze ook punten van oorsprong en insteek in fascies en andere spieren.

*fascie: is een aaneengesloten web van zacht, compact weefsel dat zich in en om elke spier, bot en orgaan in het lichaam bevind. Fascie geeft steun, bescherming en mogelijkheid voor spieren om aan te hechten. Het werkt als schokdemper van de spier, maar helpt ook spieren bewegelijker te maken door ze langs elkaar heen te laten glijden zonder dat ze elkaar raken.

Anaerobe en aerobe vezels

Je hebt anaerobe en aerobe vezels. Anaerobe vezels zijn vezels die met weinig of geen zuurstof kunnen werken. Deze zijn geschikter voor korte, krachtige, snelle activiteiten zoals sprint, springen op snelheid, polo etc. Aerobe vezels zijn vezels die werken met vrije toevoer van zuurstof. Deze zijn geschikt voor uithoudingsvermogen, lange afstandritten, de jacht enz. Oefeningen en een geschikte conditie training kunnen de overheersing van een bepaalde vezelsoort bij paarden tot op zekere hoogte beinvloeden.