© 2015 by Kiara van Grevenbroek

Lindtsedijk 51a

2995XL

Heerjansdam

<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
  !function(f,b,e,v,n,t,s)
  {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
  n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
  if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
  n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
  t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
  s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
  'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
  fbq('init', '207941499638896');
  fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
  src="https://www.facebook.com/tr?id=207941499638896&ev=PageView&noscript=1"
/></noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

  • w-facebook
Recent Posts
Featured Posts

HELP! Mijn paard is een puber.

August 11, 2016

''Kiara, dit had je moeten weten het is de tweede keer' zei ik hardop. Ik ben ook maar een mens en een mens maakt fouten. Een paar jaar geleden kwam Flip op mijn pad. Flip was toen nog 2,5 jaar en ik zou haar beleren en verkopen. Zoals bekenden van mij weten ben ik niet heel goed in het handelen van paarden. Ik kan me nog hechten aan de vlieg die op de staldeur zit. Zoals altijd begon ik met veel grondwerk en schriktraining. Flip was een bijzonder paard, dat wist ik al meteen. Na een jaar grondwerk begon ik rustig aan met het zadel mak maken. Even op haar zitten en weer afstappen. Flip was het coolste en liefste paard wat ik me kon wensen. Eén van de eerste keren dat ik op haar rug zat, vergat ik dat zij een onbeleerd paard was en ging ik even om haar nek hangen voor de foto. Niks was te gek voor Flip. Er waren natuurlijk ups en downs, maar welk paard heeft dat niet.

 

Tot ik op een dag naar spring les ging met Flip. Ik zette mijn voet in de beugel en trok mijzelf omhoog. Op dat moment sprong Flip omhoog, gaf een bok en ik klapte met een grote vaart op de grond. Flip was in paniek. Ik zag het in haar ogen, maar ook in haar lichaam. Zij bleef rennen en hinniken, maar kreeg geen antwoord van de kudde want we waren op de vereniging. Het eerste wat iedereen tegen mij zei: 'Kiara, jouw paard is aan het puberen. Je moet haar nu aanpakken en dan weet ze dat ze het niet mag doen.'

Verward stapte ik op en ging ik door, maar het voelde niet goed. Ik besloot de les te beëindigen op een redelijk goed moment en ging terug naar huis .

 

Dagen spookte het door mijn hoofd, zou mijn paard dan echt aan het puberen zijn? Even ging het door mijn hoofd: HELP! Mijn paard is een puber! Ik dacht aan alle trainingen die ik had gehad met mijn paard. Mensen bleven het herhalen: 'Ze is gewoon aan het puberen. Pak haar aan!' 'Mijn paard pubert niet! Mijn paard geeft aan waar zij last van heeft. Een paard pest niet, een paard doet je geen pijn met opzet, een paard leeft in het moment en laat zien wat er fout is”. Dat was het antwoord wat ik had willen geven. Ik zei het niet, maar nu zou ik het moment terug willen draaien om dat te zeggen.

 

Ik ging naar de dierenkliniek van Eric Laarakkers. Er kwam uit dat Flip een bacteriële infectie had aan haar blinde darm, hierdoor was haar rechter eierstok ook over actief. Flip kreeg de behandeling die zij nodig had. Daarna probeerde ik haar opnieuw zadel mak te maken, want Flip had inmiddels de associatie met pijn, aan het zadel gelinkt. Even had zij een terug val waarbij de artsen verklaarden dat ik haar moest aanpakken, want het was nu over. Flip mocht niet puberen! Opnieuw liet ik haar na kijken en ook daar kwam weer uit dat de infectie nog niet weg was. Na de behandelingen kreeg ze heel erg mok, het lichaam ruimt de troep op. Acht weken lang stond zij op de antibiotica zodat ze geen einschuss zou krijgen. Zodra ze geen antibiotica meer kreeg ging het fout. Daar ging ik dan, de winter was bijna afgelopen en de mok was stabiel. Ik ging weer mijn paard zadelmak maken. Het was vooral de singeldruk wat Flip niet wenste, maar toen die link tussen pijn en het zadel verdwenen was, stapte ik op en reed ik weg. Was mijn paard een puber? Nee! Mijn paard gaf aan waar zij last van had.

 

We zijn nu 3 jaar verder. Afgelopen weken was Flip weer een 'puber'. Haar aanleuning was onrustig, ze wilde alleen maar hinniken tijdens het rijden, ze plaatste haar achterbenen niet onder de massa, ze was gestrest, maar tegelijkertijd ook heel braaf. Ze kon geen rechte lijn meer lopen, rechter galop was moeilijk en sommige dagen sprong ze wel 3 keer aan in de verkeerde galop. Ik liet haar behandelen met acupunctuur en al deze problemen waren weg. Was mijn paard een puber? Nee, zij gaf weer aan waar zij last van had. Ik kon mijzelf wel voor mijn hoofd slaan. Het was nu de tweede keer! Maar ook ik ben maar een mens. Mensen maken fouten en daar leren wij allemaal van. Leer van mijn fout en luister altijd naar je paard. Ze vertellen je niet voor niets zo veel!

 

Heb jij een ervaring met jou paard of wil je advies? Stuur dan gerust een berichtje!

 

Oplossing voor de mok: Cure-mok

Acupuncturist: Hester Vogel

 

  

Please reload