© 2015 by Kiara van Grevenbroek

Lindtsedijk 51a

2995XL

Heerjansdam

<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
  !function(f,b,e,v,n,t,s)
  {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
  n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
  if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
  n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
  t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
  s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
  'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
  fbq('init', '207941499638896');
  fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
  src="https://www.facebook.com/tr?id=207941499638896&ev=PageView&noscript=1"
/></noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

  • w-facebook
Recent Posts
Featured Posts

Van nachtmerrie naar sportpaard

November 11, 2016

 

 

Twee jaar geleden kwam er een vos merrie op mijn pad. Bij veel mensen zal nu de zin: Chestnut mare, beware! In hun hoofd opkomen. De vossen merrie of ook wel een vloek, leek er wel lief uit te zien. Haar oogjes waren zacht, ze kwam je vriendelijk groeten en ook het rijden was in eerste instantie geen probleem. Deze merrie genaamd Zhanna, kwam naar mij om verkocht te worden. 

 

De eerste maand was ze zo braaf dat ik besloot een advertentie op te stellen. Zhanna liep bij mij af en toe een lesje met kleine kinderen op haar rug dus ik kon het wel een beginnerspaard noemen dacht ik. Na twee maanden bleek dit toch iets anders. Het begon bij het moment dat ik haar te koop had aangeboden en er geïnteresseerde kwamen kijken. Ik reed haar voor en daarna stapte het meisje wat geïnteresseerd was op haar rug. Zhanna besloot dat het geen tijd was om verkocht te worden en pakte het bit vast en versnelde het tempo. Ik legde uit dat ze gewend was om met een zachte hand gereden te worden, maar alles wat de ruiter deed strafte Zhanna af door te rennen, het bit vast te pakken of te gaan staken. Ik vond het zo vreemd dat het paard wat bij mij zo braaf was ineens dit gedrag liet zien. Het meisje en ik waren het er wel mee eens dat de klik er niet was en dit absoluut geen goede match was. 

 

Zhanna was een geliefd paard en er kwamen regelmatig mensen bij haar kijken, iedere keer weer misdroeg ze zich als er potentiële nieuwe eigenaren kwamen. Wilde ze dan niet verkocht worden? Opeens leek de vossen merrie toch wel een vloek. Iedereen die mij kent weet dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om paarden te verkopen. Was ik eindelijk zo stoer om toch dit paard te verkopen, werkte het paard totaal niet mee. Vorige eigenaren van het paard zagen haar op internet staan en mailde mij met hun problemen die ze met haar hadden. Ik kon het me toen eigenlijk niet voor stellen en zei heel stoer dat ik geen problemen met haar had. Maar na al dat slechte gedrag tijdens het proefrijden was verkopen geen optie. In de lessen was ze braaf dus ik besloot Zhanna als les paard te houden. Zo kon ze toch blijven en mocht er iemand op haar pad komen waar het mee klikte dan kon die haar eventueel kopen. Het gedrag bleef daarna erger worden. Ook bij mij ging ze schrikken, rennen, steigeren en staken.

 

Ik behandelde haar met cranio sacraal en liet regelmatig ook andere therapeuten over de vloer komen om te bepalen of dit gedrag vanuit pijn kwam of toch vanuit gedragsproblematiek. Iedereen was het met elkaar eens dat er geen rare bevindingen waren in het lichaam. Ik besloot haar zelf wat meer te rijden, want na al die streken durfde ik haar niet meer in de lessen mee te laten lopen. Het probleem gedrag werd steeds erger op het moment dat ik haar meer aan het werk ging zetten. Ze ging vooral veel steigeren en probeerde mij soms af te schrikken door te doen alsof ze zich achterover liet vallen en dan op het laatste moment haar voet op de grond te zetten waarna ze een draai maakte en nog een paar keer omhoog kwam of op haar plaats begon te springen. Regelmatig was ik dan ook echt klaar met dit 'rot' paard. De keren dat het goed ging liep ze zo fijn dat ik haar eigenlijk ook niet kwijt wilde. Ik kwam erachter dat het paard meer talent had als vele mensen dachten. Ik hoorde regelmatig: verkoop haar gewoon, het wordt geen goed sportpaard, dat paard gaat het nooit voor je doen. Ik bleef volhouden want ik wist dat het een goed paard was en is.

 

Ondanks dat het een goed paard was had ik met iedere nieuwe oefening wel een probleem. Middengalop was volgens Zhanna rengalop door de bak. Onder keertwending verstond zij steigeren om de achterhand en zo had zij nog meer eigen ideeën over de oefeningen. Ondanks de originele dressuur oefeningen die ze verzon vond ze het wel leuk om te leren springen en crossen. In het begin kon ze een sprongetje van 40cm niet laten liggen, maar daarna maakte ze sprongen van een meter! Buitenrijden vond ze ook wel leuk, maar als we een vrachtwagen tegen kwamen moest ze toch even een keertwending, lees: steigeren om de achterhand, en daarna een middengalop, lees: rengalop, over de weg uitvoeren. Gelukkig kunnen we tegenwoordig rustig buiten rijden en een leuk sprongetje maken! 

 

Er waren weken dat ik van de 5 keer per week dat ik reed, er 5 keer uitgeput afkwam omdat ik moeite had met het blijven zitten. Er waren ook weken dat ik heerlijk gereden had en er totaal niks aan de hand was. Haar gedrag werd steeds heftiger, want ze had wel door dat ik niet van plan was om op te geven. Toen kwam er een moment dat ze het ineens heel goed ging doen. Dus ik besloot een startkaart aan te vragen. Ik begon in de klasse L2. Op iedere vereniging of manege waar ik kwam was er wel een enge deur, een enge vlek, een eng geluid of een duif waar ze boven op probeerde te springen. Ik had nog nooit in mijn leven zulke vreemde en uitbundige dingen mee gemaakt in mijn proeven. Jury's kwamen het hokje uit om mij te belonen voor mijn geduld of om te zeggen dat ze het knap vonden dat ik bleef zitten en daarna weer zo relaxt verder reed. 

 

Op heel veel wedstrijden reed ik ook geen winstpunten door dit gedrag, maar soms reed ik ook twee winstpunten per proef met een aantal keer een 2 op mijn protocol vanwege het steigeren of wegspringen of welke gekke frats ze die keer weer had uitgehaald. Tegenwoordig zijn we startend in de klasse M2 en mijn doel is haar zeker tot het ZZ-licht door te rijden. Naast de gedragsveranderingen werden lichamelijke veranderingen ook steeds meer zichtbaar. Haar wei buikje werden goede buikspieren, haar lichaam werd veel rechter en ook de stelling en buiging ging steeds makkelijker. 

 

Na een jaar kon ik de bak waar we in trainde rond komen en nu na twee jaar kan ik ook de wedstrijdring goed doorkomen. Nu vraag jij je vast af hoe dit komt. Het rijden ging steeds beter door verschillende trainingen zoals gewone dressuur training, maar ook grondwerk en schriktraining. Dit soort paarden hebben wel een aparte aanpak nodig en je kunt ook absoluut niet boos op ze worden. Iedere keer dat ik een beetje boos werd of geïrriteerd was ik uitgereden. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer maar eens uit te ademen op een moment met spanning en je focus op iets heel anders te leggen zoals bijv. je eigen houding en zit.

 

Mijn nachtmerrie is nu een heel fijn sportpaard en dit is gelukt door: luisteren naar je paard, durven loslaten, fouten maken maar vooral veel geduld en doorzettingsvermogen! Of ze nog steeds te koop is? Nee, ze heeft mij als eigenaresse gekozen en ik geloof in haar als sportpaard. Een paard kies je niet uit, een paard kiest jou.  Ik ben Zhanna zeer dankbaar voor alle lessen die ze mij gegeven heeft, maar vooral dat ze mij gekozen heeft als haar baasje! 

 

Een filmpje van het losrijden voor een wedstrijd in het verleden.

 

 

Voor & Na juni 2014- november 2016

 

 

 

 

Please reload