© 2015 by Kiara van Grevenbroek

Lindtsedijk 51a

2995XL

Heerjansdam

<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
  !function(f,b,e,v,n,t,s)
  {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
  n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
  if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
  n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
  t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
  s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
  'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
  fbq('init', '207941499638896');
  fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
  src="https://www.facebook.com/tr?id=207941499638896&ev=PageView&noscript=1"
/></noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

  • w-facebook
Recent Posts
Featured Posts

Het is maar één stap.

December 23, 2016

Zoals in iedere blog deel ik weer een verhaal over een van mijn paarden. Deze week zag ik dat het een veel voorkomend probleem is bij paarden eigenaren. Dit verhaal gaat over mijn paard Rozetty. Rozetty was het eerste sportpaard in onze familie. Het is een groot en krachtig paard. Z'n paard waar je niet om heen kan kijken als je een weiland vol met paarden ziet staan. Het mooie aan dit paard is haar intelligentie en haar leiderschap. Ik weet dat paarden kudde dieren zijn, maar zij zou het alleen ook goed overleven in de wildernis. 

 

Als klein meisje ging ik mijn pony Mistery Girl uit de wei halen en Rozetty was het daar niet mee eens. Ze rende achter mijn pony aan en probeerde haar in elkaar te trappen. Zo jong en onbevangen als ik was probeerde ik tussen de paarden in te komen waarop Rozetty haar reactie mij nogal liet schrikken. Ze rende op mij af en probeerde mij aan te vallen. Mistery Girl, mijn lieve pony, sprong tussen ons in en viel zelfs op de grond. Ik zou niet willen weten hoe het was afgelopen als ze dat niet had gedaan. De reactie van Rozetty begreep ik toen totaal niet, maar haar rang was des tijds hoger dan die van mij. Dus zij corrigeerde mij in het maken van een keuze over haar kudde.

 

Ik bleef me toen afvragen waarom ze dit nou had gedaan. Toen ze op mij af rende en mij probeerde aan te vallen deed ik een stap naar achter. Dit was uit reflex, omdat ik niet geraakt wilde worden door een rond vliegende hoef of een mond vol met tanden. Een tijdje erna begon ik met haar los te werken, communiceren op lichaamstaal. Iedere keer als ik haar tempo of plek in de baan wilde veranderen kwam ze op mij af zoals ze die keer deed in de wei. Wanneer ik een stap naar achteren deed, uit haar ruimte en dus een bevestiging op haar leiderschap, stopte ze. Op een dag was ik het zo zat dat ze op me af kwam dus ik rende naar haar toe terwijl ze op mij afkwam en maakte me groot. Ik joeg haar weg en daarna heeft ze het nooit meer gedaan. Ik stapte namelijk in haar ruimte, stuurde haar weg en ik nam leiding.

 

Ik zie veel eigenaren die een stap naar achteren doen wanneer een paard een stap naar voren doet. Dit is iedere keer een bevestiging van het overnemen van de leiding. Iedere keer dat jouw paard een stap naar voren doet, is het verstandig jou paard te corrigeren door hem of haar een stap achteruit te vragen. Het is belangrijk om dit consequent te blijven doen. Je kan niet verwachten van jouw paard dat hij of zij het begrijpt als het de ene keer wel mag en de andere keer niet. Dit geld ook voor rij problemen. Paarden die steigeren worden vaak bevestigd door het loslaten van de druk op het moment dat ze steigeren. Er wordt vaak gezegd; Het is maar één stap, maar iedere stap is er één te veel! 

 

Hieronder een paar tips voor leiderschap:

- Wees consequent. Als je wilt dat jouw paard iets afleert zal je iedere keer consequent moeten herhalen dat het gene wat hij of zij doet niet mag. Doe dit door te corrigeren en niet te straffen. Een paard kent geen straf, want een paard weet niet dat zijn gedrag fout is. Een paard kent wel een correctie, laat zien dat je dus niet wilt dat hij of zij een stap naar voren doet door hem of haar weer achterwaarts te zetten. 

- Bepaal het tempo. Soms doen paarden oefeningen heel braaf uitvoeren tot je ze uitvoert in een andere volgorde of in een ander tempo. Oefeningen kunnen gewenning worden, omdat paarden gewoonte dieren zijn. Oefen dus in verschillende volgordes en in verschillende tempo's.

- Geef druk als opdracht, gebruik rust als beloning. Bijvoorbeeld druk op het halstertouw richting de borst is achterwaarts. Doet het paard één stap terug, laat de druk los. Het stoppen van de oefening is de beloning dat het paard het goed gedaan heeft. 

- Als jou paard weg loopt of om jou heen draait en jij loopt mee, dan bepaald jou paard het tempo. Laat jou paard achterwaarts stappen iedere keer als hij of zij vooruit wilt komen. Een leider bepaald het tempo!

- Het is belangrijk dat jouw paard al gehoorzaam is met grondwerk. Een ongehoorzaam paard op de grond is een ongehoorzaam paard onder het zadel. Veel problemen ontstaan al in het grondwerk/ de omgang met paarden. 

 

 

Wil jij meer leren over het gedrag van paarden en het trainen hiervan?

Neem dan contact op! 

 

 

 

 

 

Please reload