© 2015 by Kiara van Grevenbroek

Lindtsedijk 51a

2995XL

Heerjansdam

<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
  !function(f,b,e,v,n,t,s)
  {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
  n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
  if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
  n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
  t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
  s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
  'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
  fbq('init', '207941499638896');
  fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
  src="https://www.facebook.com/tr?id=207941499638896&ev=PageView&noscript=1"
/></noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

  • w-facebook
Recent Posts
Featured Posts

Wedstrijd rijden waar begin je?

March 25, 2017

Het duurt nog maar 3 dagen voordat het weekend is. Met zwetende handen probeer je het proevenboekje vast te houden zodat jij de proef uit je hoofd te leren, want je moet tenslotte ieder onderdeel uit je hoofd weten. Je hebt de proef al 10x gereden, maar die midden draf, die lukt maar niet. En eigenlijk gaat het galop gedeelte ook niet goed. Je bekijkt de definitieve startlijst en wat denk je, ook nog die strenge jury van vorige maand! In je hoofd heb je al meer dan 10 verschillende redenen opgenoemd waarom die proef zou gaan mislukken. Dan is het zondag, de dag om het waar te gaan maken, maar dan heeft je paard in de mest gelegen, je mooiste dekje is in de plas gevallen en eigenlijk heb je zelf ook niet goed geslapen. 

 

Je begint met het rijden van je proef. Je komt binnen over de A-C lijn en kijkt de jury recht in zijn ogen aan. De jury keek boos, ik zal het vast niet goed doen. Snel door naar het volgende onderdeel want die rechte lijn van A naar C ging ook al niet goed. Helaas, ook dat onderdeel ging niet zoals je wilde. Zo ga je de hele proef door tot je af groet. Waarom lukt deze proef mij nou niet?

 

Wedstrijden rijden begint met de mentale toestand van de ruiter. Het is vast geen verassing als ik vertel dat jouw paard allang weet dat jij zenuwachtig bent. Je brengt je wedstrijd stress direct over op jou paard waardoor het ook voor het paard onmogelijk is om optimaal te presteren. Daarom is het belangrijk om een positieve sfeer te creeeren voor jou en jouw paard. Hieronder een paar tips voor een goede wedstrijd voorbereiding.

 

tip 1. Zorg dat je de dag van te voren al je spullen al klaar hebt liggen. Wanneer je je sokken die geluk brengen niet kan vinden of je mooiste plastron weer eens kwijt is krijg je al stress. Wanneer alles al klaar ligt heb je 1 zorg minder.

 

tip 2. Iedereen wordt zenuwachtig op een ander moment. De ene ruiter heeft het op het moment dat je de wedstrijdbaan in rijd, de ander heeft het wanneer hij of zij zijn paard aan het knotten is. Als je die wedstrijdspanning hebt op het punt van het knotten, zorg dat je de dag van te voren knot. Zo breng je minder spanning over op je paard op de wedstrijd dag zelf.

 

tip 3. Het is goed om je proef uit je hoofd te leren, maar oefen niet 10x je proef te paard. Wanneer je continue de zelfde oefeningen doet weet het paard welk onderdeel er na komt. Zo is jou voorbereiding minder effectief en worden je oefeningen slordiger. Je kunt wel twee of drie oefeningen kiezen die lastig achter elkaar te rijden zijn. Oefen ze steeds in een andere volgorde zodat je paard verrast blijft van de volgende opdracht.

 

tip 4. Om je stress zo laag mogelijk te houden is het goed om uit te zoeken wat jij fijn vind om te doen voor z'n wedstrijd. Stel dat jij goed presteert als je de dag van te voren een buiten rit maakt. Maak dan vooral een buiten rit! 

 

tip 5. Train al voor een klasse hoger. Ga pas op wedstrijd als je er echt klaar voor bent. Als er 5 van de 30 oefeningen niet lukken, dan ben je niet meer zelfverzekerd in je proef. Als je het in de training al een stapje moeilijker maakt kun je makkelijker doorstromen naar een hogere klasse maar dan wordt jou eigen klasse ook een stuk makkelijker.

 

tip 6. Blijf ademen! Wanneer je goed door je neus in en door je mond uit ademt verlaagd het je stress en kom je tot rust. Probeer dit is voor je je proef begint of tussen je onderdelen door. Door het uitademen ontspan je je spieren waardoor je paard dat direct voelt en meer tot rust komt!

 

Wil jij meer tips voor een betere wedstrijd? Volg mij dan op facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

 

 

Please reload