Straffen en belonen > Hoe leert mijn paard?

Er zijn veel verschillende trainingsmethodes in de paardenwereld. De een zweert bij het straffen en de ander is meer van het belonen. Straffen en belonen kunnen op verschillende manieren getoond worden aan het paard. Zelf gebruik ik liever het woord corrigeren. Een paard kent namelijk het woord straffen helemaal niet. Ik ga je uitleggen waarom!

Op het moment dat jij jouw paard wilt straffen, toont jou paard ongewenst gedrag. Voor jou is dit ongewenst gedrag, maar jouw paard heeft geen idee dat het gedrag wat hij of zij vertoond niet gewenst is. Op het moment dat je hier een straf oplegt zal het paard niet leren wat hij of zij fout heeft gedaan. Het zal jouw paard onzeker maken en minder vertrouwen geven in jou als ruiter.

Hoe moet het dan wel? Je stelt je paard een vraag, dit kan onder het zadel zijn maar ook op de grond. Je geeft de hulp voor de gewenste oefening en jouw paard voert de oefening niet goed uit. Dan blijf je die hulp geven tot jij gewenst gedrag krijgt en hierna stop je met het vragen van de oefening. Zo leert het paard dat de beloning (de ontspanning) na het uitvoeren van de oefening komt.

Dat klinkt allemaal heel simpel, maar een paard went aan druk. Hoe je het ook went of keert ieder paard went aan de druk. Anders zou je er als ruiter niet op kunnen rijden, zou je geen zadel op kunnen doen en zou je niet kunnen rijden met een bit of drukpunt op de neus. Op het moment dat je je vraag te lang stelt zonder antwoord te krijgen, zal het paard wennen aan jou druk. Dus went het paard ook aan jouw vraag en zal de oefening niet meer tonen. Het kan dus voorkomen dat wanneer jij geen reactie krijgt op je hulp je een correctie moet geven.

Bijvoorbeeld: Je vraagt of jou paard aan wilt draven en geeft hiervoor een beenhulp. Het paard geeft geen reactie en jij geeft het paard een tikje met de zweep om aan te geven dat jij wilt aandraven. Op het moment dat het paard aandraaft is er ontspanning want je stopt met het geven van de hulp. Dat is het moment van de beloning en de tik met de zweep is de correctie.

Let goed op dat een paard soms ook aangeeft dat hij of zij een bepaalde oefening niet KAN doen. Dit zou kunnen door lichamelijk ongemak, maar ook als jij als ruiter in de weg zit. Zoek jij een instructrice die jou en jouw paard kan begeleiden? Neem dan snel contact op!