Leermeester of nachtmerrie? 5 tips voor het rijden van een merrie.

Terwijl ik door mijn facebook lijst scrol kom ik allerlei oproepen tegen.

‘Gezocht: talentvol dressuur paard. Geen merrie!’

‘Te koop: Mooie ruin, een echte leermeester.’

Er zijn weinig mensen die een merrie zoeken, maar ik weet dat er heel veel mensen zijn die er een hebben. Een paard kiest tenslotte zelf zijn eigenaar. Zo heb ik zelf bijna alleen maar merries en zijn de meeste paarden bij mij in training ook merries. Ik vind merries lekker sensibel en ze vertellen je precies wat ze nodig hebben. Ideaal toch!

Af en toe hoor ik dan de verhalen van eigenaren met een merrie en die weten dan niet meer wat ze met hun merrie aan moeten of gaan toch twijfelen of ze niet liever die leermeester hadden gekocht. Maar wie kan er een betere leermeester zijn dan een (nacht)merrie?

Waarom is jou merrie zo extreem hengstig? Waarom reageert ze zo heftig op het aanraken van haar buik? Waarom is jou merrie slechter in buigen dan de ruin van je stal genoot? Dit zijn vaak vragen die er niet worden gesteld. Het is natuurlijk ook veel makkelijker om de stempel nachtmerrie erop te plakken als in de spiegel te kijken.

Zoals vele weten werkt een paard als een spiegel. Wanneer ik op een paard stap wat niet van mijzelf is probeer ik altijd eerst even contact te maken als ik er naast sta. Ik vind dat we moeten blijven respecteren dat een paard het accepteert om jou als ruiter op zijn rug te dragen. Zo kan je meteen het gedrag vergelijken met het gedrag wat ze erna onder het zadel gaan laten zien. Als je een paard hebt die al heel heftig reageert op het aanraken van zijn rug dan is het natuurlijk niet raar dat hij onder het zadel zijn rug weg drukt. Maar even terug naar het merrie gedeelte. Veel merries accepteren het niet dat ik als nieuwe ruiter meteen ga vertellen wat zij moeten doen. Ik stap meestal even met lange teugel los zodat ik de beweging kan voelen en probeer vast wat reactie te krijgen op mijn kuit en eenzijdige kuithulp. Heel veel merries plakken tegen je been in. Zodra je een beenhulp geeft drukken ze direct terug. Van nature is een paard tegen druk in dus van een jong paard kun je dit verwachten, maar een 10 jarige merrie moet toch wel weten dat eenzijdige kuithulp niet bedoeld is om er tegen in te hangen. Ook vinden ze het vervelend als je overmatig je been gebruikt. Wat logisch is want dat is voor ieder paard vervelend en hier stompen ze natuurlijk op af! Hieronder staan 5 tips voor het rijden van een merrie.

Heb jij een merrie waar je niks mee kunt of problemen mee ervaart? neem dan snel contact op zodat ik jullie kan helpen!

5 tips voor het rijden van een merrie!

Tip 1: zorg dat je je bovenbeen ontspant. Wanneer je je bovenbeen aanspant gaat jou merrie er tegen in hangen door langzamer te lopen. Wanneer je als ruiter je bovenbeen in het zadel knijpt of je onderbeen optrekt kan het paard niet meer onder jou door buigen waardoor je lengte buiging slechter word.

Tip 2: zorg dat je veel oefeningen doet om de buiging achter je zadel makkelijk te maken. Achter het zadel zitten de eierstokken dit is een gebied wat voor veel merries een probleem gebied is.

Tip 3: zit zo stil mogelijk! Het is voor ieder paard vervelend wanneer een ruiter mee duwt in het zadel of overmatig been gebruikt. Merries kunnen hier geïrriteerd op reageren.

Tip 4: is de hengstigheid van je merrie heel heftig? Zoek uit hoe dit komt! De rechter eierstok staat in verbinding met de blinde darm. Zo kan het zijn dat jou merrie een darm probleem heeft en dit ook tot uiting komt in de hengstigheid.

Tip 5: geloof erin dat ook merries leermeesters kunnen zijn! Wanneer jij vertrouwen hebt in jullie als team zal jou training / wedstrijd een stuk positiever worden als wanneer je haar aan nachtmerrie noemt.