Spoort mijn paard?

Rechtrichten, het woord wat je vaak hoort in de paardensport. Maar waarom moeten we rechtrichten? Hoe kun je zien of jou paard rechtgericht is?

Zolang wij niet op de rug van het paard gaan zitten vormt de natuurlijke scheefheid geen probleem, maar wanneer wij het gaan belasten vormt dit een probleem en soms ook blessures. Het paard word door onwetendheid of onkunde of al eerdere lichamelijke problemen in een bepaalde houding gedwongen onder de ruiter. Zo worden er soms hulp teugels ingeschakeld om de ideale houding aan te nemen. Hierdoor zet het paard zijn lichaam vast en kan hierdoor ook scheef gaan bewegen en word scheef belast.

Wanneer een paard recht gericht is wil dit zeggen dat het paard zijn linker en rechter spieren even lang moeten worden. Ze moeten gelijk buigen naar beide kanten en gelijkmatig kunnen stuwen en dragen met hun achterbenen. Het paard loopt in horizontaal evenwicht met een onder tredend achterbeen. Hierbij heeft het paard een losse rug en bovenlijn. Om dit doel te bereiken moeten we recht richtende oefeningen doen.

Je hebt meerdere manieren om de scheefheid van een paard te herkennen.

  • Je paard heeft ongelijkmatige bespiering
  • Je paard wilt 1 kant beter inbuigen
  • Je paard voert de oefeningen 1 kant beter uit dan de ander
  • Je paard valt over de buiten schouder weg
  • Je paard spoort niet

Spoort mijn paard niet? Geen probleem jou paard is niet gek in zijn hoofd, hij is alleen scheef. Sporen betekend dat het paard zijn achterbeen in de afdruk van zijn voorbenen plaatst. Zo zie je bij de afbeelding links boven dat het paard zijn benen recht plaatst en rechts boven in dat het paard scheef loopt en niet spoort. De bedoeling is dat het paard recht onder jou door beweegt maar als ruiter moet je dan ook rekening houden dat jij zelf recht zit.

Een checklist voor jou eigen houding:

  • Zijn mijn handen rechtop en even hoog?
  • Zit ik op beide zitbeen knobbels?
  • Zit ik in het middelpunt van mijn zadel?
  • Knik ik in op 1 heup? Ja? Dan kan jou paard niet recht onder je door bewegen.
  • Heb ik even veel druk op beide beugels?

Om het paard te laten sporen moet je je paard rechtrichten. Dit betekend dat je een aantal oefeningen kunt doen om jou paard rechter te maken. Rechtrichtende oefeningen zijn voltes, slangenvoltes, schouder binnenwaarts, travers, renvers en appuyeren. Met deze oefeningen train je de lengtebuiging, voorwaarts en neerwaartse houding, ondertreden van het achterbeen, buiging van het binnen en buiten achterbeen en het dragen van het gewicht op de achterhand.

Een leuke oefening om mee aan de slag te gaan:

Rijd op de volte en probeer ieder rondje het zelfde spoor te rijden en voel welke kant jou paard naar binnen valt en welke kant jou paard naar buiten valt. Ga dan voelen, valt mijn paard over de buitenschouder weg of duwt hij zijn achterhand naar binnen? Probeer een recht richtende oefening op de volte om dit te corrigeren . Bijv. de schouder naar binnen te plaatsen wanneer jou paard over de buitenschouder weg valt. Je doel is dus om jou paard te laten sporen en hierbij maak je gebruik van gymnastiserende oefeningen. Je kunt vragen aan iemand langs de bak rand om te vertellen wanneer jou paard spoort en wanneer niet zodat je het goed kan leren voelen. Het is natuurlijk ook verstandig om aan de slag te gaan met een ervaren instructeur. Het kan natuurlijk ook zijn dat jou paard scheef is door een compensatie van een beperking in zijn lichaam. Laat jou paard dus tijdig na kijken door een therapeut.

Zoek jij nog een gemotiveerde instructeur of wil jij een lichamelijk check laten uitvoeren? Maak dan snel een afspraak via het contact formulier.