8 Tips voor gedragsproblemen tijdens het rijden

Twee jaar geleden schreef ik de blog van nachtmerrie tot sportpaard. Inmiddels is Zhanna al Z geklasseerd en veel mensen vragen nog steeds hoe dat gelukt is. Hieronder heb ik een paar tips voor paarden die staken tijdens het rijden.

Tip 1:

Een paard toont dit gedrag, maar heeft zelf niet door dat dit ongewenst gedrag is. Je paard probeert je iets duidelijk te maken. Een lichamelijk probleem kan de oorzaak zijn, maar het kan ook zijn dat het zadel niet past, het bit geschikt is, het paard een verleden heeft waarbij mensen het dier niet begrepen of dat jij als ruiter de verkeerde hulp geeft. Kortom een paard kan op niet zo veel manieren laten zien dat hij ergens last voor heeft dus het kan best een puzzel zijn om te zien wat het paard bedoeld.

Probeer dit gedrag niet te straffen. Een paard weet niet wat straf is. Een paard weet niet dat zijn gedrag ongewenst is. Door te werken met corrigeren en belonen krijg je het gewenste resultaat. Dit lukt niet binnen 1 uurtje rijden. Soms gaan er maanden of jaren overheen.

Tip 2:

Probeer je paard zijn gedachten ergens anders op te brengen. Haal het paard uit zijn denk patroon. Een voorbeeld: je rijd over de hoefslag en je paard schrikt altijd in de zelfde hoek. Het paard gaat stoppen en steigeren of probeert weg te rennen. Wat kun je hieraan doen? Je kunt steeds een aantal meter voor deze enge hoek afwenden om te voorkomen dat hij daar gaat staken. Dan rijd je steeds een stukje verder en ondertussen blijf je gewoon doorrijden alsof er niks aan de hand is. Wat je ook kan doen is wijken en steeds dichterbij deze enge hoek in de buurt komen.

Tip 3:

Zorg dat je je paard goed kan begrenzen tussen 2 teugels en 2 benen. Tuurlijk is het belangrijk dat jij je paard de hele bak door krijgt, maar zolang het paard niet correct tussen 2 teugels en 2 benen begrenst is kan het alle kanten op en gaat het je niet lukken om de bak door te komen. Je kunt aan deze begrenzing ook werken op de volte.

Tip 4:

Geen emotie! Dit is voor veel ruiters een belangrijk punt. Zodra er emotie in het spel komt ben je niet meer aan het trainen. Het is belangrijk dat je je hoofd cool houd. Wie zou jij eerder als leider zien? Iemand die gaat stressen en schreeuwen tegen je als je in een moeilijke situatie zit of iemand die rustig blijft en jou op een rustige manier verteld waar je naar toe moet? Als ik een paard was zou ik het wel weten!

Tip 5:

Zorg in alle tijden dat je blijft kijken naar de manier waarop jouw paard leert. Probeer te blijven kijken en observeren. Is er een bepaalde oefening waarin hij staakt? Hoe kan ik de oefening in stukjes knippen om hem makkelijker te maken en op te bouwen? Blijf vooral kijken op welk moment je paard verbeterd. Dit kan je weer helpen op andere situaties!

Tip 6:

Het tempo controle! Ook een belangrijk stukje. Zolang jouw paard het tempo overneemt ben jij niet de leider. In de natuur is het zo dat het paard wat de andere paarden beweegt in de kudde de baas is. Bepaal dus je tempo en de plek in de rijbaan waar je rijd. (begrenzing)

Tip 7:

Zorg dat het paard zijn energie kwijt kan. Als jij 23 uur op stal staat en je mag 1 uurtje eruit dan heb je veel energie! Als jouw paard lekker even los kan staan en kan bokken en rennen zal hij tijdens het rijden beter kunnen concentreren en gebruikt hij zijn energie op de juiste manier.

Tip 8:

Laat je paard altijd lichamelijk na kijken! Sluit altijd uit dat het een fysiek ongemak is. Let ook op je zadel, hoofdstel en bit.
Het kan zijn dat je paard teveel spanning heeft op zijn schedel. Hierdoor werken zijn zintuigen anders omdat de zenuwen teveel spanning ontvangen. Hierdoor kan het zijn dat een paard de diepte niet goed inziet of dat zijn ogen scheef staan. Dit maakt een paard ook schrikkerig.